top of page

Stellaris PC - універсальність для ускладнених випадків

Stellaris PC

Луї Д. Нічамін, Меріленд

Для хірургів стало неприйнятним просто видалити катаракту і усунути проблему. Тепер офтальмологи повинні забезпечити високу якість зору, часто кращу, ніж та, яка була до розвитку катаракти. Мікророзріз, вдосконалені рідини і поліпшені рефракційні показники дозволяють досягти такого рівня успіху не тільки в рутинних випадках, але і в складних. Вдосконалена флюїдика набуває нового значення в епоху фемтосекундної лазерної хірургії катаракти і складних операцій на очах з високим ризиком (синдром дисфункції райдужної оболонки або комбіновані операції при глаукомі або вітректомії). Як рефракційний хірург, який займається складними випадками, я віддаю перевагу Stellaris Procedural Choice (PC; Bausch + Lomb) через його сучасну насосну технологію, ефективність в операційній і здатність надати мені мінімально можливий мікрокоаксіальний розріз. Я є великим прихильником мікроінцизійної хірургії катаракти (MICS), так як вважаю, що менший розріз завжди призводить до кращих зорових результатів і дозволяє хірургам краще контролювати внутрішньоочне середовище.

Stellaris PC також поєднує в собі надшвидкісний різчик для вітректомії, стабільну вакуумну флюїдику і яскраве (безпечне) джерело світла з подвійною функціональною платформою. Тому при роботі зі складними випадками у хірурга під рукою завжди знаходиться найсучасніший апарат.

Деталі дизайну

Stellaris PC - це передова мікрохірургічна система, спеціально розроблена для зменшення розміру розрізу, поліпшення рідинного балансу між аспірацією та інфузією, а також оптимізації доставки модульованої ультразвукової енергії. Іншою перевагою апарату є те, що його конструкція дозволяє використовувати двохосьову методику без рукавів (популярну в усьому світі), але, при бажанні, хірург може вибрати традиційну коаксіальну методику.

Різчик для вітректомії на Stellaris PC корисний як при плановій вітректомії, так і при розриві задньої капсули.

Стабільна флюїдика камери в поєднанні з вакуум-модулем мінімізує сплеск і сприяє створенню стабільної передньої камери за рахунок збалансування притоку і відтоку рідини через невеликі фако-наконечники і налаштування високого вакууму до 600 мм рт.ст. Стабільність відтоку підвищується за рахунок мікросітчатого фільтра і резистивних трубок, які допомагають зменшити засмічення аспіраційної лінії. Ця система є універсальною, так як різні хірурги можуть налаштовувати систему відповідно до своїх уподобань.

Під час факоемульсифікації система потоку дозволяє більш високі швидкості стійкої, безперервної "активної" інфузії, щоб збалансувати більш високі налаштування вакууму, які зазвичай використовуються в MICS. Порівняльна серія досліджень показала, що 76% хірургів мали більш стабільні камери з цією системою, ніж з традиційною гравітаційною подачею. Stellaris PC була першою на ринку з таким типом активної і контрольованої інфузії, і я не можу уявити собі роботу без неї.

Використання енергії

Мінімізація фако-енергії завжди була метою катарактальних хірургів. Використання фемтосекундного лазера для виконання деяких етапів видалення катаракти може зменшити кількість енергії, необхідної під час факоемульсифікації. За допомогою Stellaris PC хірурги можуть маніпулювати ультразвуковим імпульсом (його тривалістю і інтервалом) і використовувати змінну тривалість і глибину хвильового фронту. З мого досвіду, знаходження ідеальної відповідності між цими параметрами покращує відстеження ядерних фрагментів, зменшує кількість тепла, що виділяється, тим самим підвищуючи ефективність факоемульсифікації.


Педальний контролер

Особливо корисним я вважаю педальний контролер. На Stellaris PC є чотири запрограмовані кнопки на центральній педалі. Завдяки тому, що педаль працює як вгору-вниз, так і з боку в бік, вона може керувати двома лінійними функціями одночасно. Педаль використовує бездротову технологію, але, при необхідності або за гарантією, може бути підключена через кабель.


Комбіновані випадки

На щастя, розриви задньої капсули зустрічаються рідко, але в будь-який момент, коли хірургу необхідно виконати складну вітректомію, для безпеки процедури важлива ефективність його приладу. Stellaris PC відрізняється високою швидкістю різання і більш дрібною фрагментацією склоподібного тіла, яке поводиться як рідина з низькою в'язкістю. Різчики 23 і 25 калібру можуть досягти ефективності 20 калібру при найвищих швидкостях різання. Особливе значення для мене під час цих комбінованих процедур має зменшення турбулентності при більш високих швидкостях різання, так як при кожному розрізі видаляються склоподібні фрагменти меншого розміру, а менша зміна об’єму призводить до більшої стабільності.

Також Stellaris PC має дві окремі фільтрувальні лампи, які забезпечують диференційований огляд - головна перевага при вітректомії. Кольорові фільтри дозволяють використовувати жовте світло для захисту сітківки, зелене - для очищення мембрани, а бурштинове - для кращої візуалізації периферичного склоподібного тіла.


Висновок

Stellaris - це не тільки моя улюблена фако-система для стандартної, нескладної операції з видалення катаракти. Це моя улюблена система просто тому, що вона універсальна і здатна допомогти мені, якщо виникають ускладнення, або коли я планую складну операцію.

Луї Д. "Скіп" Нічамін, доктор медицини, медичний директор клініки очних хвороб Лорел в Бруквелі, штат Пенсильванія, консультант Bausch + Lomb.


Джерело

56 views0 comments
bottom of page