top of page

Як ERG електроретінографія може змінити вашу практику

Протокол ERG продовжує розширюватися

Френсіс Байнум розповідає про ERG

Френсіс Байнум, OD


В кінці минулого року я вирішила вкласти гроші в портативний апарат ERG. До цього, зрідка, я надсилала пацієнтів на тестування ERG, але у мені виникали труднощі з інтерпретацією результатів, коли вони поверталися. Саме тому мене зацікавила новинка - пристрій RETeval® від LKC Technologies. Він портативний, швидкий, доступний, і генерує зрозумілий звіт, який надає чітку інформацію, потрібну для прийняття рішень. За шість місяців після того, як я відкрила коробку, я не можу уявити свою практику без RETeval. Перелік переваг, які цей пристрій дає мені, моїм пацієнтам, моєму персоналу та моїй практиці, великий, але є три моменти, які дійсно виділяються.


1. Його легко впровадити через дуже невелику криву навчання


Кожного разу, додаючи нову технологію, вам потрібно розробити протокол, який відповідав би вашому унікальному місцю практики. Процес впровадження пристрою RETeval був унікальний - в хорошому сенсі. Швидкість і портативність сприяли тому, що він не занадто переривав існуючі рутини. Це також легко для пацієнтів, на відміну від інших функціональних тестів, таких як візуальні поля, які багато пацієнтів вважають стресовими. Також пацієнти часто хочуть знати, чому рекомендується тест. З деякими технологіями персоналу може бути важко висловити наші клінічні міркування. З ERG все просто. Ми даємо аналогію з ЕКГ: ERG для ока те, що ЕКГ для серця. Мені здається цікавим те, що ця аналогія влаштовує пацієнтів, але не так добре лягає лікарям, оскільки вона змушує нас думати про дроти та електроди та складні відтворення, які ми важко інтерпретували в медичній школі і вважали надто непрактичними для використання в реальній практиці. Пристрій RETeval абсолютно не схожий на ERG моїх кошмарів. Насправді, цей тест настільки простий, що кожен мій технік говорить, що його легко виконати.


Одним з аспектів впровадження було визначення, які пацієнти будуть проходити тест. Діабет, глаукома, дегенерація макули - це хвороби, з яких я почала, але я розширила тестування на пацієнтів з необгрунтованим зниженням зору та пацієнтів з катарактою, щоб побачити структури оптичного нерва та сітківки. Насправді, я все ще додаю до цього пулу пацієнтів завдяки колегам, які навчають мене різноманітних перевагам тестування ERG. Вражає, скільки інформації ви можете отримати з різних проявів хвороб.


2. Це дає мені душевний спокій, якого я не мав би без надмірного перенаправлення.



Тому що історично ERG не було дуже зручним для користувача, я відмовилася вкласти гроші в свій власний апарат. Це залишило мені два варіанти для пацієнтів, які, на мою думку, дійсно могли б отримати користь від тесту. Я могла або "не робити нічого", або могла відправити пацієнтів до колеги, який потім надішле мені звіт. Частіше за все я обирала останнє. Проблема з цією стратегією полягала в тому, що сам звіт не був зручним для користувача і, оскільки я не направляла, якщо пацієнт вже мав зниження зору, якого я не могла пояснити, я була незнайома з відтворенням і повинна була заново навчатися кожного разу, коли я переглядала результати. Тому, коли я вперше побачила звіт RETeval, він привернув мою увагу, тому що він був набагато простіший для інтерпретації, ніж те, що я звикла бачити.

Оцінка діабетичної ретинопатії навіть кодує результати кольорами - червоний, жовтий і зелений. Це не могло б бути простіше.

Я бачу багато пацієнтів з діабетом, і надто часто їхні структурні результати не відповідають тому, що я бачу функціонально. Я знаходжу цю загадкову ситуацію тривожною, і мене розчаровує, коли все не складається. Мені тривожно, що я просто чекаю наступного огляду - коли би то не було, щоб потенційно виявити щось, про що я хотіла б знати раніше. Більшість цього страху тепер зникла, оскільки у мене є важлива інформація про функцію сітківки, яку мій технік зібрав за кілька хвилин, і яку я могла прочитати за кілька секунд.


3. Це повністю об'єктивний тест, який приносить користь як пацієнтам, так і провайдерам офтальмологічних послуг


Я твердо вірю в збір як структурних, так і функціональних показників. У пацієнтів з високим ризиком, які мають діабет, моя відповідальність - отримати дуже чітке розуміння того, що відбувається фізіологічно, і як реагують клітини сітківки пацієнта. Тільки тоді у мене буде повна картина і впевненість в тому, щоб встановити інтервали оглядів, робити направлення або замовляти додаткове тестування. Тим не менше, наша можливість надійно вимірювати функцію була дивно обмеженою. Більшість практик мають лише два способи вимірювання функції: острота зору і візуальні поля. На жаль, обидва ці показники залежать від відгуку пацієнта, що може суттєво вплинути на результати, оскільки іноді пацієнти дуже стараються для вас, а іноді вони не хочуть або не можуть. Більше того, не дивлячись на те, що вони суб'єктивні і мають змінну повторюваність, функціональні тести, хоча вони і необхідні та корисні, можуть забрати значну частину часу у всіх. Тому коли я вперше дізналася про пристрій RETeval, він здавався занадто хорошим, щоб бути правдою. Це означало, що я можу швидко і легко отримати надійний, об'єктивний результат. Це було справжнім проривом для моєї практики, яка дає нам набагато більше гнучкості та інформації.


Хоча ви можете запланувати пацієнтам відвідування для проведення ERG, якщо ви хочете отримати відповіді на місці, їх дуже просто отримати. За один візит ви можете скласти загадку, не переживаючи про те, як скоро ви побачите пацієнта знову. Також бувають часи, коли зір пацієнта не такий, яким він повинен бути, і мої структурні тести не завжди допомагають мені зрозуміти, чому. До ERG, навіть мій, здавалося б, всеосяжний огляд пацієнта був обмежений. Пристрій RETeval дає мені об'єктивну відсутню частину пазла, яка мені потрібна, щоб зрозуміти діагноз, керувати пацієнтами та контролювати прогресування захворювання сітківки або оптичного нерва.


Включення ERG до моєї практики - це робота в процесі, тому що з кожним днем ​​я все більше покладаюся на інформацію, яку надає пристрій RETeval, особливо знаючи, що тест також є відтворюваним. Задумуючись над цим, я відчуваю почуття дежавю з моїх перших кількох років використання OCT - технології, без якої я не можу уявити свою практику! Велика різниця з RETeval полягає в тому, що він швидше змінює мої протоколи, на користь моїм пацієнтам, роблячи це набагато простіше для мене як клініциста.


93 views0 comments
bottom of page