top of page

ІОЛ Eyhance: оновлені клінічні дані від Bogdan Galan @WESCRS2020

Updated: Jul 28, 2020

Поділимось оновленими результатами доповіді доктора Галана, який вже відомий багатьом Українським офтальмологам по його виступам на Рефракційному Пленері 2019 (якщо ви не бачили ці виступи стосовно Tecnis Eyhance, дивіться за посиланням Англійською або Українською)

А якщо ви були на зимовому ESCRS 2020 у Маракеші, то бачили доповідь доктора Галана, а якщо ні, то хочу поділитись деякими цікавими деталями з його досвіду:


Він провів проспективне рандомізоване дослідження на 60 очах (30 пацієнтів) де пацієнтам було імплантовано звичайний монофокальний Tecnis в одне око, та новітню Tecnis Eyhance в друге око. Післяопераційне обстеження через 3 місяці включало дослідження: UDVA, DCVA, UIVA, DCIVA, UNVA, DCNVA (розшифровка термінів за посиланням), криву дефокусу, суб'єктивну рефракцію та контрастну чутливість; проміжна гострота зору вимірювалась на високому та низькому контрасті, з використанням Colenbrander mixed contrast card set, також було проведене анкетування пацієнтів за допомогою добре відомої анкети CATQUEST-9SF.


Перше питання, яке він поставив перед собою - чи можна назвати ICB00 Tecnis Eyhance "правильною та хорошою монофокальною лінзою". Критеріями відповідності доктор Галан назвав: якісний матеріил (ок, матеріал саме такий як на добре відомій ІОЛ Tecnis), але гарна монофокальна лінза ще має забезпечити:

  • BCDVA на рівні аналогічної ІОЛ, а саме Tecnis monofocal

  • мати високу контрастну чутливість

  • не мати нічних дисфотопсій


І перше що було оцінено - це гострота зору вдаль:

Отже, тестування показало, що Tecnis Eyhance має порівняну з Tecnis monofocal гостроту зору вдаль, що перевищує 100%, або 20/20+.


Наступним кроком доктор Галан провів тестування проміжного зору, який ця лінза має покращувати, у порівнянні із звичайною монофокальною ІОЛ.


Тестування проміжного зору було проведене на 100см та 63см (Colenbrander mixed contrast card set), та результати показали різницю лише у 1 рядок на високому та низькому контрасті (нормою вважається 2-3 рядки).

Контрастна чутливість при високому та низькому освітленні була в межах норми, та проміжна гострота зору на 1м була на 1.4 рядки, а на 63см на 2.4 рядки вище з Eyhance у порівнянні із звичайним монофокальним Tecnis.


А суб'єктивні дослідження анкети CATQUEST-9SF показали, що від 94% до 100% пацієнтів з білатеральною імплантацією Tecnis Eyhance відповіли що не мають труднощів на питання анкети №1, 2, 3, 4, 5.


Додатково було проаналізовано толерантність до рефракційних сюрпризів, тому що за даними публікації Lundstrom et al (2018)* де було показано, що більше ніж 20% всіх пацієнтів мають помилку в межах від +/- 0.5Д до +/- 1.0Д.


Пацієнти з рефракційною помилкою у межах -0.5..-1.0Д отримають зору більше на 2 рядки з Tecnis Eyhance ніж із звичайним Tecnis, та навіть більше у межах -1.0..-1.5Д.

Отже, ці дані підтверджують заяви виробника щодо більшої гостроти зору з Eyhance на проміжній відстані, та надають вашій практиці більше можливостей для надання кращої якості зору вашим пацієнтам, та більшої безпеки з точки зору цільової рефракції для вас, як для хірурга.


Олексій Сологуб

експерт з клінічного застосування

та бізнес-інтеграції,

керівник проекту TMX academy


* Lundstrom et al. (2018) Risk factors for refractive error after cataract surgery. Analysis of 282811 cataract extractions reported to the European Registry of Quality Outcomes for cataract and refractive surgery. Journal of Cataract and Refractive Surgery. Volume 44, Issue 4. p 447-452.

277 views0 comments
bottom of page