top of page

EDOF ІОЛ - чи не мультифокальні вони часом?

Updated: Jul 28, 2020

З часу виходу на ринок України новітніх EDOF ІОЛ Symfony, частим питанням є «чи не є ця ІОЛ "багатофокальною" лінзою, яка просто має декілька фокусів, більше ниж три наприклад» ?

Відповідь - ні, і зараз ми спробуємо пояснити це, хоча фізичні принципи які лежать в основі цієї технології неможливо пояснити простими словами. Почнемо з простого - коротеньке відео, яке пояснює як саме працює EDOF Symfony, та в чому її відмінність від мультифокальної оптики.


Чим це можна довести на практиці? Чи так само воно працює?

Так, і це зробив профессор Г.Ауффарт, створивши спеціальний прилад для тестування та візуалізації проходу променів світла через різні ІОЛ


І ось що у нього вийшло - це фрагмент повного виступу на конференції OphthalmicHUB2019 (повне відео за посиланням)

Таким чином, ви бачимо, що технологія EDOF дійсно працює так, як заявлено - трасировка променів світла не показує виділені фокальні точки як з мультифокальними ІОЛ, а показує єдину подовжену фокальну зону з TECNIS Symfony - докладніше на зображенні нижче.


І останнє, що може показати різницю технологій - це патент 2009 року який було зарееєстровано ще компанією Abbott, яка на той момент була власником цього бізнесу. Отже, якщо дослідити патент за посиланням то можна виділити наступні моменти:

1. Вступна частина патенту, а саме блок [0007] описує мультифокальні технології, які добре відомі на сьогодні, а саме розподіл світла між фокальними точками. Доречі, добре буде пригадати, що розподіл світла між фокальними точками зменьшує контрастну чутливість, а клінічний досвід з EDOF лінзами показує чітку відмінність за критерієм контрасту, а саме вищу контрастну чутливість у пацієнтів з EDOF порівняно з пацієнтами яким імплантовано мультифокальні ІОЛ.

2. Далі, в розділі патенту [0015] чітко вказано, що цей запатентований тип ІОЛ має декілька кіл дифркаційної решітки, яка спроектована таким чином, що розшірює глибину фокуса псевдофакічного ока, та не має виділених фокальних точок, як звичайні мультифокальні ІОЛ з дифркакійними кільцями. Таким чином, дисфотопсії такі як гало та подібні також знижуються з використанням такого дизайну дифракційної решітки.

3. Ще цікавіше, що ця технологія може порєднуватись із монофокальними та біфокальними і мультифокальними ІОЛ, незалежно від оптичного дизайну - будь то рефракційний або дифракиійний тип, як зазначено в блоці [0037] патенту. І це відкриває широкий простір до розробки інших типів ІОЛ, що зможуть надавати ще більше переваг пацієнтам.

Клінічні переваги EDOF лінз, які описуються як

  • Відсутність провалів якості зору між фокальними точками, та

  • Покращена контрастна чутливість

добре відомі лікарям з власного досвіду, та з безлічи публікацій, частина з яких доступна в розділі Публікації, що доступний для зареєстрованих користувачів нашого сайту.

Олексій Сологуб

експерт з клінічного застосування

та бізнес-інтеграції,

керівник проекту TMX academy

92 views0 comments
bottom of page