top of page

Що краще обрати: Symfony або Synergy?

Updated: Apr 17, 2021

З початку 2019 року в Україні стала доступна новітня пресбіопічна ІОЛ, створена по EDOF технології Tecnis Symfony. Ця ІОЛ добре показала себе в Україні як лінза, що значно розширює коло пацієнтів, якім ви можете рекомендувати дифркаційний кришталик для незалежності від окулярів, адже завдяки оптичному дизайну Symfony не має типової проблеми трифокальних ІОЛ, та не страждає від зниження контрастної чутливості.


А згодом, 2020 рік приніс новітню технологію пресбіопічних кришталиків, а саме гібридну Tecnis Synergy, яка надає як більший диапазон безперервного зору ніж Symfony, так і вдвічи більшу контрастну чутливість ніж будь-які трифокальні кришталики.


Отже, виникає очевидне запитання - чи варто всім пацієнтам радити суто Synergy, чи є різні ситуації коли краще обрати Synergy, а є ситуації коли Symfony буде давати кращі результати для ваших паіцєнтів. З цим питанням ми розбирались на нашому вебинарі з доктором Галаном, детальний запис якого доступний на нашому сайті, а в цьому саммарі ми розберемось які висновки можна зробити, та коли обрати ту чи іншу технологію.


Якість зору ваших пацієнтів складається з декількох поакзників. Ми можемо виділити 4 основні характеристики, а саме:

- якість зору

- кількість зору

- дисфотопсії

- толерантність до залишкової аметропії

Але, жодна сучасна технологія не дозволить одночасно надати пацієнту всі чотори характеристики - ви можете обрати лише дві

І ці речі по різному впливають на якість зору, якість життя та загальний рівень задоволення пацієнта результатами операції. А наша мета, як катарактального та рефракційного хірурга - знайти той компропіс, який зробить пацієнта задоволеним своїм результатом. Доречі, на завжди задоволення результатом з боку хірурга і з боку пацієнта співпадають за критеріями, саме тому ми не повинні намагатися отримати 20/20 вдаль, ми повинні зробити пацієнта 20/щасливим.


Щоб знайти той самий компроміс, ми маєро розуміти, що зорова функція не означає гарний функціональний зір, бо останнє - це можливість для людини комфортно функціонувати та мати високу якість життя.

Отже, чому така різниця? А ось і відповідь: Гострота зору це вимірювання кількості, але не якості зору. Часто вона не корелює із функціональним зором що потрібен для повсякденної діяльності, наприклад керування авто*

І навпаки, контрастна чутливість як було винайдено, більше корелює з функціональним зором. Однак, контрастна чутливість це більш всебічний метод для оцінки зорових потреб.

Пацієнти з катарактою можуть мати ідентичну гостроту зору, але різниця в контрастній чутливості призводить до погіршення функціонального зору


Саме тому, обираючи той чи інший тип ІОЛ для пацієнта треба враховувати які фактори будуть більшою мірою впливати на задоволення пацієнта результатами операції. Тут треба враховувати обмеження та особливості технології того чи іншого типу, порівнюючи трифокальний та справжній EDOF кришталик:

Якщо ви дивитесь вдаль через мультифокальну ІОЛ, ваш мозок обере зображення, яке було сформоване фокусом для далі, в той час коли світло, що використане для створення проміжного та ближнього зору втрачається. Саме тому пацієнти, яким імплантовано мультифокальну ІОЛ будуть використовувати максимум 55% світля для зору вдаль.

З іншого боку, ІОЛ Сімфоні створбює розширений фокус та використовує більше 85% світла. Можливо ви відвідували багато презентацій мультифокальних кришталиків, де було показано що для формування зображення використовується навіть 88-90% світла. Але це не правда. Це саме так, якби я скзав що завтра у вашому місті буде температура 90 за Цельсієм, або 20 зранку , 40 пообіді та 30 ввечері. Отже, будьте уважні, аналізуючі технічні характеристики пресбіопічних ІОЛ.


Дослідження доктора Галана, коли він порівнював контрастну чутливість трифокальної технології з EDOF технологією, що використовується в Symfony показали, що при яскравому світлі обидва кришталика показують нормальну контрастну чутливість та надають високу гостроту зору вдаль, а на середній та близькій відстані поводяться по різному: Паноптікс надає кращу гостроту зору зблизька, натомість Сімфоні надає вищу гостроту зору на проміжній відстані, зберігаючи функаіональний ближній зір. Але, коли освітлення зменьшується ситуація змінюється.


Для ближнього зору у фотопічних умовах або в умовах нормального денного освітлення ІОЛ Паноптікс працює краще , але коли кількість світла зменьшуєтся, у мезопічних умовах статистично значима різниця між зором в умовах денного світла, статистично значима різниця, яку ми бачили в умовах гарного денного освітлення знакає і стає статистично незначущою. І ми фіксуємо падіння гостроти зору на 0.1 логМар (трохи більше 2х рядків), для ближнього зору для групи Папоптікс проте дуже малу різницю між фотопічними і мезопічними умовами для групи з Сімфоні. Отже Сімфоні працює однаково добре в умовах яскравого світла та недостатнього освітлення, надаючи пацієнтам стабільні зорові результати.


Як саме доктор Галан обирає ІОЛ базуючись на цих знаннях?

Він майже не використовує трифокальні ІОЛ сьогодні, замінивши їх новітньою гібридною Tecnis Symergy, та користується наступним алгоритмом вибору:

Отже, ключовим критерієм за доктором Галаном є життя пацієнта, а саме приоритети для нічного зору або гостроти зору на близькій відстані.


Моя особиста порада коли і що обрати базується на подібних, але трохи інших критеріях, а саме я раджу обирати Symfony тим пацієнтам, які мали досвід суперзору вдаль та прагнуть отримати подібний результат, та обирати Synergy, коли пацієнта турбує висока гострота зору зблизька. Ну і звісно, якщо у вас пацієнти з погіршеною контрастною чутливістю або з високим ризиком зниження контрастної чутливості, то ви можете сміливо рекомендувати Symfony або Eyhance для таких пацієнтів, тому що Symfony надає нормальну контрастність у будь-яких умовах освітлення, та існує багато публікацій щодо використання Symfony для пацієнтів з глаукомою або іншими проблемами із сітківкою, наприклад переклад цієї статті на нашому сайті.


А також, хочу нагадати що з Symfony, пацієнти майже не потребують нейроадаптації, тому цей ризик ви також виключаєте, коли обираєте цю ІОЛ для корекції пресбіопії.


Отже, обирайте ІОЛ відповідно до стилю життя пацієнта та його зорових потреб, і ваші пацієнти будуть вам вдячні, та завжди будуть радити саме вас як найкращого офтальмолога у регіоні.


А детальніше про це - ви можете дізнатись, переглянувши записи наших ексклюзивних вебинарів!

Олексій Сологуб

експерт з клінічного застосування

та бізнес-інтеграції,

керівник проекту TMX academy

772 views0 comments
bottom of page