top of page

Безпечна робота з преміальними ІОЛ: технологія VIVIOR

Updated: Jul 28, 2020

Коли справа іде про роботу з мультифокальними чи EDOF ІОЛ, або взагалі про преміальні лінзи - у будь-якого хірурга є багато побоювань, які доречі значно обмежують можливості вашої практики.


Головне що обмежує застосування преміальних ІОЛ це ризики отримати незадоволеного результатом пацієнта. І якщо з монофокальними лінзами все здається просто (хоча це не так, і цю тему я буду розкривати в окремій публікації), то з преміальними лінзами окрім стандартних ризиків рефракційної помилки є проблеми, які майже неможливо передбачити, а саме

  • незадоволення зором при недостатньому освітленні з трифокальною ІОЛ

  • незадоволення зором на 33см з EDOF лінзою

  • незадоволення певною дистанцією проміжного зору з бі- чи трифокальною лінзою, особливо проміжним зором..


Такі випадки створюють багато проблем для практики та часто ви відмовляєтесь від можливості імплантувати преміальну лінзу, щоб уникнути це.

І хоча це здається безпечним рішенням "нема преміальної лінзи - нема проблеми", часто це не так, тому що пацієнт знову може залишитись незадоволеним, тому що навіть не уявляв наскільки обмежує його в житті монофокальна ІОЛ.


Отже - у будь-якому разі ваша практика та репутація має певні загрози від таких пацієнтів.


Але є гарна новина. Саме для значного зменьшення таких ризиків і створено спеціальний носимий пристрій для об'єктивного оцінювання зорової поведінки від Швейцарської компанії VIVIOR. Я вже анонсував його під час мого виступу на Ophthalmic Light у жовтні минулого року, а також робив короткий відео-огляд технології (за посиланнями ви можете подивитись доповідь та короткий огляд приладу). А в цій публікації я коротко опишу як працює технологія, які дані ви можете отримати після застосування та як саме VIVIOR допоможе вам безпечно збільшити кількість преміальних ІОЛ у вашій практиці.


Як працює технологія VIVIOR

VIVIOR це маленький пристрій, який пацієнт має носити протягом щонайменьше 36 годин на окулярах (власних, або тих що ідуть у комплекті із приладом). Прилад автоматично вмикається коли він одягнений на окуляри та безперервно відслідковує дистанцію до об'єкта на який дивиться людина, кут нахилу голови, рівень освітлення, УФ випромінювання та навіть кольорову температуру.


VIVIOR не має ані мікрофону ані відеокамери, натомість він має низку специфічних сенсорів, завдяки він вибудовує певну модель простору та з максимальною точністю записує всі дані зорової поведінки людини.


Дані, доступні після диагностики VIVIOR

Після отримання звіту, ви отримаєте повний звіт, який можна детальнго розвернути по кожному дню та навіть годині застосування приладу, а якщо потрібна узагальнена інформація то основні параметри зору пацієнта будуть доступні приблизно у такому форматі:

Тобто у вас буде графік що покаже приоритетну дистанцію зору, та скільки часу у % пацієнт користується тією чи іншою дистанцією. Додатково ви отримаєте матрицю освітлення - де буде видно при якому освітленні та на який дистанції переважно живе ваш пацієнт. (На момент публікації ми вже завершили переклад інтерфейсу Українською)


Окрім того, VIVIOR покаже як саме корелює зорова поведінка людини з кривою дефокуса ІОЛ що доступні у вашому потрфелі:

Це VIVIOR Life Match Index - LMI (1), де в полі (2) ви можете обрати різні типи ІОЛ, (3) покаже криву дефокусу цієї ІОЛ, а (4) покаже фактичний розподіл зорової активності пацієнта у відстоках (5) до всього часу вимірювання.


Практика застосування VIVIOR у спілкуванні з пацієнтами

Отримавши ці дані, ви можете просто показати пацієнту фінальний звіт (доречі, Ваш звіт теж буде Українською) де чітко показано яка відстань є переважною для даної людини, а також % часу, скільки пацієнту будуть потрібні окуляри, якщо він обере монофокальну ІОЛ для себе.


Отже, теперь ваша практика може стати безпечнішою та ви можете оримати більше задоволених преміальних пацієнтів якщо почнете використовувати VIVIOR. Для цього треба лише зв'язатись з Техномедекс та обговорити деталі, а наші експерти допоможуть налагодити весь процес роботи приладу у Вашій практиці.


За будь-якими консультаціями Ви можете звернутися до нас та до мене особисто, ми як завжди раді допомогти!


Олексій Сологуб

експерт з клінічного застосування

та бізнес-інтеграції,

керівник проекту TMX academy

112 views0 comments
bottom of page