top of page

Випадки для преміальних ІОЛ - EDOF надає можливість корекції пресбіопії глаукомним пацієнтам.

Updated: Jul 28, 2020

Коли нові, технологічні ІОЛ можуть стати правильним вибором для глаукомних пацієнтів

Преміальні ІОЛ, які ми визначаємо як торичні та пресбіопічні, тобто мультифокальні та з розширеною глибиною фокусу EDOF технологічно складні вироби, але чи підходять вони для пацієнтів з глаукомою? Коротка відповідь така, що ідеальні результати вимагають ретельного вибору ІОЛ з характаристиками та очікуваннями пацієнта та відповідного використання малоінвазивної антіглаукомної хірургії (MIGS)


Торчні лінзи призначені для корегування астигматизма, та глаукомні пацієнти майже на будь-якій стадії захворювання є підходящими кандидатами для торичних ІОЛ. Якщо пацієнт має добрий центральний зір, корекція астигматизму покращить якість зору та життя; тому для будь-яких глаукомних пацієнти з астигматизмом які хочуть мати гарний зір вдаль мають бути запропоновані торичні ІОЛ. Інакше кажучі, це ті пацієнти які мають астигматизм більше 1Д. Пацієнтам з меньшим рівнем астигматизму краще зробити лімбальні розтини фемтосекундним лазером. Але пам'ятайте, що процедура кореції астигматизма може бути розчаруванням для глаукомних пацієнтів з втратою центрального зору - макула повинна бути достатньо здоровою, щоб ви були впевнені в гарних результатах з преміальними ІОЛ.

"Так як глаукомні пацієнти вже мають погіршену контрастну чутливість, мультифокальні ІОЛ можуть фактично зробити їхній зір ще гіршим"

Коли світло проходить через мультифокальну лінзу, воно розліляється і відповідно меньше світла досягає сітківки, таким чином зменьшується контраст. Так як глаукомні пацієнти вже мають знижену контрастну чутливість, мультифокальни лінзи можить фактично зробити їхній зір ще гіршим. З цієї причини я рідко рекомендую мультифокальні лінзи глаукомним пацієнтам. Глаукомні пацієнти на дуже початкових стадіях глаукоми, з низькою вирогідністю прогресу іноді можуть бути підходящими кандидатами для мультифокальних ІОЛ, але тільки якщо поверхня ока та макула у чудовому стані, поле зору повне, ватрата RNFL незначна та внутрішно очний тиск контрольований.


EDOF ІОЛ меньш ризиковані. На відміну від мультифокальних лінз, вони надають центральний зір у якості що близька до монофокальних лінз. Отже, глаукомним пацієнтам частіше підходять EDOF лінзи, ніж для мультифкальні. Серед глаукомних пацієнтів, типовим EDOF кандидатом є пацієнт з контрольованим тиском, слабким або середнім ступенем важкості хвороби та незначними дефектами периферичного зору. Стосовно продукціі, я помітила що лінза Active Focus * (Alcon laboratories) є чудовим вибором для пацієнтів з легким станом глаукоми: нормальні результати включають в себе чудовий центральний зір, проміжний зір та добрий зір на близьку відстань.


Незважаючи на чудові можливості для читання з EDOF, іноді пацієнтам потрібні окуляри для читання і ми маємо бути певні що пацієнти розуміють це. Я завжди пояснюю обмеження, накладені незворотніми пошкодженнями глаукомою, та пояснюю на яке покращення якості зору людина може розраховувати. Якщо пацієнти розуміють, що EDOF лінзи значно знижують залежність від окулярів, але не нададуть повну незалежність у всіх випадках, вони будуть задоволені результатом - реалістичні очікування роблять пацієнтів більш задоволеними.


Також пам'ятайте, що для пацієнтів з глаукомою оптимальні результати вимагають більше, ніж просто лікування катаракти - ми повинні також контролювати і глаукому.

Сьогодні існує цілий ряд процедур мінімально інвазивної хірургії глаукоми (MIGS), що застосовуються в поєднанні з хірургією катаракти, які допомагають нам робити це.


Однак деякі процедури MIGS, такі, що пов'язані з гоніотомією - більш схильні до кровотечі та післяопераційного запалення. Звичайно, ви все ще можете отримати відмінні результати після методів гоніотомії, таких як Trabectome (NeoMedix) і Kahook Dual Blade (New World Medical), але при імплантуванні преміальних ІОЛ я віддаю перевагу процедурам MIGS, які несуть менший ризик кровотечі; наприклад, iStent Inject (Glaukos) або ab interno canaloplasty з ABiC (Ellex). У всіх випадках слід враховувати, що операція у пацієнтів з глаукомою може ускладнюватися впливом очних крапель на поверхню ока, тому передопераційна стабілізація поверхні може бути необхідною для забезпечення оптимальних результатів.

"Ті з нас, які виконують операції MIGS і катаракти, повинні активізуватися. Це найкращий спосіб дати пацієнтам якість життя, яку вони очікують."

Тепер, коли ми можемо застосовувати MIGS у поєднанні з хірургією катаракти, ми можемо одночасно вилікувати як глаукому, так і рефракційні розлади ока.

Успішні процедури МІГС (MIGS) можуть контролювати ВОТ, а також знижувати залежність від медикаментів. Це допоможе уникнути дестабілізації очної поверхні і пов'язаного з ним погіршення зору, при одночасному усуненні тягаря і незручності дотримування режиму закапування очей для пацієнтів.

Таким чином, для пацієнтів з легкою глаукомою які отримують від одного до трьох лікарських засобів, комбінація MIGS-IOL - це «Слем-Данк», тобто надійна комбінація та подвійна вигода.


Настав чудовий період - хірурги тепер можуть запропонувати сучасні преміальні лінзи значній кількості пацієнтів з глаукомою.

Ті з нас, які виконують операцію MIGS і катаракти, повинні активізувати і розпочати пропонувати торичні лінзи для корекції астигматизму та EDOF пресбіопічні лінзи для інших пацієнтів, коли це потрібно людині.


Це найкращий спосіб дати пацієнтам якість життя, яку вони очікують..



* Примітка перекладача:

ІОЛ Alcon Active Focus не є EDOF лінзою, а представляє собою звичайну мультифокальну AcrySof IQ з низьким ступенем адидації (+2.5 на ІОЛ що є еквівалентом +2.0Д на площині окулярів, більше орієнтована на дальній зір, а якість проміжного зору залежить від розміру зіниці.

244 views0 comments
bottom of page