top of page

Об'єктивні дані про зорові потреби: VIVIOR допоможе!

Проблема вибору технології для корекції пресбіопії добре відома як для лікаря оптометриста під час роботи з офісними чи програсивними окулярами, а ще більш серьозно вона стає перед направляючим лікарем або хірургом коли мова йде про лікування катаракти з пресбіопічним кришталиком, або про рефракційну заміну кришталика. Окуляри у крайньому випадку можна змінити, ІОЛ міняти вкрай небажано.

І це не єдина проблема. Проблема ще в тому, що пресбіопічні окуляри, як і пресбіопічний кришталик на сьогодні є продуктом високого цінового диапазону, навіть часто кажуть що це преміальний продукт (з чим я не зовсім погоджуюсь), отже є дві проблеми, а скоріше протиріччя:

  1. Ви як лікар більш зацікавлені в як у повноцінному рішенні зорової проблеми пацієнта, та і у продажу досконалої технології, яка надасть більшу доходність

  2. Ви маєте ризики, що пацієнт буде назадоволений результатом, буде скаржитись на витрачені кошти та на вашу "непрофесійність"

І ваші побоювання виправдані, бо ризики негативного сценарію реально існують. В чому причина? А причина у сучасному обмеженні технологій. Жодна технологія не є ідеальною з точки зору технології, але кожна сучасна технологія може знайти свого пацієнта, який потребує саме тих переваг, які буде мати те чи інше рішення.


Як безпечно знайти цю зону перетину сильних сторін технології та потреб пацієнта?


На сьогодні є 3 варіанти рішення:

  1. Поговорити з пацієнтом та зробити власні висновки та припущення, обрати технологію або самостійно або перевісити рішення на пацієнта

  2. Провести анкетування пацієнта (часто використовується для вибору типу ІОЛ) та на основі відповідей обрати рішення.

  3. Використати сучасні технології, а саме VIVIOR, який надасть об'єкивні дані про зорову поведінку людини!

VIVIOR, це носимий пристрій зі Швейцарії, який має медичну точність вимірювань, сертифікований як медичний пристрій та може використовуватись пацієнтом самостійно. Задача лікаря лиша призначити вимірювання, та через 3 доби зняти дані на компьютері у своєму кабінети. Решту VIVIOR зробить самостійно.


Отже, ви отримаєте обєективні дані про

  • Переважні дистанції зору пацієнта + час протягом якого він їми користується

  • Умови освітлення при яких пацієнт функціонує + поєднання дистанцій з умовами освітлення

  • Кут погляду, та знов таки - переважний час як часто та як довго пацієнт дивиться у певному напрямку

Та найголовніше - на основі цих даних ви отримаєте поради системи який тип окулярів бажано призначати пацієнту, або який тип кришталика надасть ті чи інші переваги пацієнту. Окрім того, у вас буде проста візуалізація для пояснення резуьтатів пацієнту.

Докладна інформація про VIVIOR є на нашому сайті, окремо для використання в оптометрії, та для використання у катаракті та РЗХ.


Більш докладно клінічне застосування VIVIOR було розглянуто на вебінарі, запис якого доступний на нашому сайті.


І звісно, звернайтеся за персональними консультаціями!

Олексій Сологуб

експерт з клінічного застосування

та бізнес-інтеграції,

керівник проекту TMX academy

116 views0 comments
bottom of page