top of page

Коли лікар стає пацієнтом. Про те, як я тричі лягав на операційний стіл.

Updated: Jul 28, 2020

Як і більшість моїх колег-офтальмологів, я проводив операції LASIK і рефракційні заміни кришталиків багатьом відомим особистостям. Однак, найцікавішими пацієнтами для мене є не знаменитості, а інші лікарі. Можливість ділитися дивовижними, інноваційними технологіями з колегою - це прекрасно!

Я працюю офтальмологом більше 35 років і протягом цього часу тричі ставав пацієнтом. Перший раз це сталося у віці 46 років. Тоді рефракційний хірург Матіас Маус в Кельні (Німеччина) зробив мені LASIK для лікування косого астигматизму. Це просте рішення я прийняв протягом декількох хвилин після того, як побачив новий апарат Wavelight.


Друга операція була проведена напередодні Різдва у 2017 році. Мені було 56 років. Оскільки я страждаю на діабет, зір на правому оці почав погіршуватися через ранній розвиток катаракти. Зважаючи на значне погіршення зору (приблизно 20/100), моє друге рішення про проведення операції далося мені так само легко, як і перше. Я розглядав кілька різних моделей ІОЛ, але після хірургічного успіху з компанією TECNIS Symfony зробив вибір на їх користь. Ми провели класичний пост-LASIKовий розрахунок і зробили поправку на невелике зміщення в бік міопії для полегшення читання. Я був вражений результатами і повернувся на роботу менше ніж через 24 години. Моє ліве око залишалося в порядку і мало нескориговану гостроту зору 20/25.


Тепер, коли я розмовляю з пацієнтами про хірургічні операції, я можу на власному прикладі висловити свою довіру до технології. Дуже часто лікарі схильні говорити з пацієнтами про гало-ефект і відблиски, використовуючи науковий, заснований на моделі, підхід, а не приводячи особистий приклад. Зі свого боку, я можу сказати, що ці дисфотопсії не такі вже й жахливі, як ми розповідаємо у своїх презентаціях. Червоне світло світлофора має більші і помітніші ореоли, жовтий ореол менш виражений, зелений практично відсутній.

«Я вважаю, що проходження мною рефракційної процедури є вищим ступенем довіри до технології, яку я використовую на своїх пацієнтах».

Йшов час після моєї другої операції, я був щасливим пацієнтом зі 100% зором. Але в 2019 році, мені показали новий кришталик TECNIS Synergy. Спочатку я поставився до нього скептично, та після використання партії з 50 ІОЛ, я виявив, що вони дозволяють успішно проводити рефракційну заміну кришталиків у пацієнтів з плано-пресбіопією. Це та група пацієнтів, яку ми раніше уникали через часті післяопераційні скарги. Через вісім місяців, було імплантовано більше 900 лінз Synergy, при цьому 20% з них були використані для лікування плано-пресбіопії.


Моє ліве око мало нескоригований зір 20/30. Завдяки правому оку, злегка короткозорому, я міг читати J1-2. У мене не виникало проблем при читанні або при виконанні повсякденної роботи, але я не міг викинути з голови думку про ще одну операцію.


Знадобилося шість місяців на те, щоб знайти для цього час. Коли пандемія COVID-19 повністю очистила мій графік, я, нарешті, вирішив зробити операцію. Після консультацій з Уорреном Хіллом, я переконався в точності розрахунків для моєї третьої операції. У глибині душі я знав, що роблю правильний вибір, але залучення декількох людей в розрахунки і прогнози допомогло мені переконатися в раціональності свого рішення. Я завжди був емоційною, швидкою і схильною до ризику людиною, але не хотів бути безрозсудним по відношенню до свого зору. В результаті операція пройшла без ускладнень.


Раніше у мене було правило - ніколи не пропонувати і не проводити пацієнту таку процедуру, яку я б не провів комусь із своєї сім'ї. Тепер, маючи власний досвід LASIK і рефракційної заміни кришталиків, я оновив свій девіз: "Я виконую хірургічні процедури, через які я сам пройшов!". Я відчуваю, що це вищий показник довіри до технологій, які я використовую для пацієнтів. А чи можете Ви також сказати, що процедури, які Ви пропонуєте, - це ті, які Ви б самі пройшли?


Опубліковано у The Ophthalmologist 07/07/2020.

84 views0 comments
bottom of page